Boslandbouw

Boslandbouw

Bomen en struiken met gewassen of vee

Boslandbouw, in het Engels ook wel agroforestry genoemd, omvat elke vorm van landbouw waar bomen en struiken gecombineerd worden met gewassen en/of vee

Rijenteelt

Een verrijkte hoogstam boomgaard met kippen of een voedselbos met meerjarige gewassen zijn eigenlijk ook vormen van boslandbouw. Maar in de praktijk onderscheidt het gros van de boslandbouw zich van deze complexere vormen, bijvoorbeeld door te werken in strakke rijen van een beperkt aantal houtige soorten waartussen gewassen en/of dieren staan. Dit heet ook wel rijenteelt.

Een visualisatie van rijenteelt, met daartussen kippen. ©Face Design Studio 2019
Een visualisatie van rijenteelt, met daartussen kippen. ©Face Design Studio 2019

Bosweide

Een andere algemene vorm van boslandbouw, vooral in Zuidelijke streken, is de bosweide. Hierbij neemt het vee een centrale plek in, en bieden de bomen en struiken, soms in de vorm van voederhagen, vooral voeding en beschutting. Bekend zijn bijvoorbeeld de uitgestrekte weides van steeneiken, dehesas, in Spanje en Portugal, waar het varkensvlees zijn typische en zeer gewaardeerde smaak krijgt door het eten van de eikels.

Een visualisatie van een bosweide met koeien. ©Face Design Studio 2019
Een visualisatie van een bosweide met koeien. ©Face Design Studio 2019

Boslandbouw als overstapmodel

Boslandbouw is een systeem wat in deze simpelere vormen veel nauwer aansluit bij de conventionele akkerbouw en veeteelt, en biedt daarom een overstapmodel voor boeren om langzaam duurzamer en natuurinclusiever te telen en richting complexere vormen te werken.

Wij kunnen boeren bijstaan in de ontwikkeling van iedere vorm van boslandbouw, net zo simpel of complex als waar de boer aan toe is, en we kunnen begeleiding bieden in iedere fase hier naartoe.