Boomgaard

Boomgaard

Een rijke mix van soorten en rassen

Een oeroud eetbaar landschap

Een boomgaard is een oeroude vorm van eetbaar landschap. De meeste commerciële boomgaarden van nu bestaan uit één of enkele soorten fruit- of notenbomen op een lage stam, met een open structuur en een beperkte onderbegroeiing, zoals een grasmat of zelfs enkel kale aarde.

Vóór de industriële revolutie was het gebruikelijker dat boomgaarden een rijkere onderlaag hadden, bijvoorbeeld met bessenstruiken. Ook combinaties met (pluim)vee zijn lang de norm geweest. Hier was genoeg ruimte voor omdat het fruit vooral op hoogstambomen werd geteeld.

Verrijking van vroeger

Natvise streeft ernaar de vroegere vorm van hoogstam boomgaarden, met een grote diversiteit aan vaak oude en zeldzame streekrassen en een rijke onderlaag, weer terug in het landschap te brengen, en waar mogelijk verder te verrijken met extra lagen zoals klimmers en bodembedekkers.

Een visualisatie van een boomgaard met meerdere lagen en vee. ©Face Design Studio 2019
Een visualisatie van een boomgaard met meerdere lagen en vee. ©Face Design Studio 2019

Eenjarigen, hout en dieren

De (tijdelijke) teelt van eenjarigen en houtproductie valt goed te combineren in de boomgaarden die wij ontwerpen, en ook (pluim)vee kan hier prima een plek in vinden. Sterker nog, we maken juist graag gebruik van het gedrag en de behoeftes van dieren om het totale systeem productiever, robuuster en gezonder te maken.

Niet alleen kunnen we u helpen met het ontwerp en de aanleg van een sierlijke, productieve en duurzame boomgaard, ook kunnen we u adviseren in de verdere verzorging, verrijking en het beheer.