Natvise

Natvise

onderzoek, ontwerp en ontwikkeling van eetbaar landschap

Natvise is opgericht door Bastiaan Rooduijn. Geïnspireerd door oude culturen en nieuwe ontwikkelingen, werkt hij vol enthousiasme aan een kleurige, geurige en smakelijke leefomgeving, in de vorm van voedselbossen, boslandbouw, en eetbare tuinen. Dit doet hij in samenwerking met een veelvoud aan pioniers en professionals, boeren en buitenlui, denkers en doeners.

Gebiologeerd

Al van jongs af aan werd Bastiaan gegrepen door de diversiteit van zijn leefomgeving. De avonturen die hij als tiener mocht ervaren, wakkerden niet alleen zijn enthousiasme verder aan, maar ook zijn bezorgdheid over hoe we als mens met de aarde omgaan.

Hij besloot zijn energie te stoppen in de verdere bestudering van ecosystemen, in combinatie met beheer, middels de studies Biologie en Bos- en Natuurbeheer aan de Wageningen Universiteit.

Tijdens zijn veldwerk zag hij met eigen ogen dat de grootste dreiging voor natuur, en uiteindelijk voor onze hele samenleving, voortkomt uit grootschalige landbouw, consumisme en onderdrukking van arme bevolkingsgroepen.

We zijn onlosmakelijk verbonden met onze leefomgeving

Meegroeien met de natuur

Hij liet zich inspireren door oudere, meer inclusieve vormen van landbouw in de tropen, zogenaamde forest gardens. Door het zorgvuldig observeren, over vele generaties, van het bos in de directe omgeving, was men tot een systeem gekomen wat met de kracht van de natuur meegroeit, en niet er tegen in.

Dat beeld heeft hem nooit meer losgelaten. Hij besloot zich volledig te richten op herstellende boslandbouw, goed voor mens, dier en plant. Niet lang daarna stuitte hij op enkele pioniers van de voedselbos-beweging in Nederland, zoals Moestuinman en Both ENDS. Uit deze samenwerkingsverbanden is Natvise ontkiemd.