Bostuin Rottekade

Bostuin Rottekade

1000 m2 eetbare tuin in Bergschenhoek

Hoe vorm je een oude siertuin langzaam om naar een productieve bostuin zonder dat de beleving er onder lijdt? Dit experiment gingen we eind 2016 aan en het wordt ieder jaar mooier!

Een dynamisch ontwerp

Deze oude siertuin was voornamelijk ingericht met groenblijvende in bolvorm gesnoeide struiken, gazon en stenen. Jaarrond groen en gebruiksvriendelijk, maar weinig functioneel, en bovendien erg arbeidsintensief.

Samen met de eigenaar hebben we een nieuw dynamisch ontwerp gemaakt waarmee we de tuin langzaamaan omvormen en verrijken, zonder dat het ten koste gaat van de huidige esthetische waarde en beleving.

Van arbeidsintensief naar productief

Tussen de oude bomen en struiken zijn nieuwe eetbare soorten gezet met vergelijkbare vorm en functie, die in een geleidelijk samenspel van groei van het nieuwe en snoei van het oude, langzaam de oude vegetatie vervangen.

Met het introduceren van houtsnippers en snelgroeiende bodembedekkers, het langzaam egaal laten begroeien van tegels zodat maaien in plaats van wieden volstaat, het aanbrengen van soorten die geen snoei behoeven, en het ter plekke composteren van al het groenafval, wordt de arbeid aanzienlijk verminderd.

Tegelijkertijd verbetert ieder jaar de bodem, waardoor de biodiversiteit en productiviteit verhoogt!

Het gebruik van houtsnippers als pad (daarvoor bestaande uit stenen) en in de borders heeft de onkruiddruk aanzienlijk verminderd.
Het gebruik van houtsnippers als pad (daarvoor bestaande uit stenen) en in de borders heeft de onkruiddruk aanzienlijk verminderd.

Eetbare bloemenborder, toverbomen en een zuur struweel

Open voor experiment en continue op zoek naar de sweet spot tussen fraai en functioneel, hebben we niet alleen ruim 100 nieuwe eetbare soorten aangebracht, maar ook bijzondere features gecreëerd.

Zoals een border geheel bestaande uit eetbare bloemen, in bloei van vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar. Of de verscheidene toverbomen die we hebben gemaakt van fruitbomen zoals appel, peer, en kers, waarop we een veelvoud van rassen hebben geënt die op verschillende tijden bloeien en vrucht geven, met langer genot van dien! Op deze manier zijn ook reeds aanwezige sierbomen zoals sierkersen omgeënt naar vruchtdragende bomen.

Verder hebben we met behulp van strooisel van geruimde coniferen een zuur en nat struweel aangebracht, waarop de cranberries, blauwe bessen en allerlei andere zuurminnende soorten welig tieren.